Hissa & dissa!

Hej!
Här tänkte jag hissa och dissa allt som jag varit med om so far under mina resor. Allt från bästa hotell till den sevärdhet jag blivit mest besviken på. Enjoy och ställ gärna frågor eller ge tips själva! :-)

Resmål
Bästa resmål -charter
; Hittils under alla resor har Kreta faktiskt varit det bästa resmålet jag varit på. Grekland är ett sånt fantastiskt land som har så mycket att erbjuda, och Kreta som är landets största ö och ett stort turistställe har mycket att erbjuda. God mat, härliga stränder, trevliga greker och fantastisk kultur och historia. Det bästa hotellet jag bott på av de fyra gånger jag besökt ön heter Tropicana och ligger i byn Kato Stalos Chaniakusten. Strandnära med pool, trevlig personal och fräscha lägenheter. Rekommenderas varmt! :)
Sämsta resmål -charter: Det som kommer hamna här var egentligen inte en dålig resa och inte ett dåligt resmål i sig, utan bara det sämsta charterstället jag varit på. Det jag pratar om är Side. Denna charterort på turkiska rivieran gav oss vad vi kom för - sol, bad & god mat. Men inget mer. Det var en rörig ort och fanns inget riktigt centrum. Och för fyra 22-åriga tjejer var det kanske inte det ultimata stället. Passar barnfamiljer och par för det är väldigt lugnt. Och Side har sina guldkorn också :)
Bästa resmål -storstad: Här var det svårt kan jag säga. Men jag har kommit fram till två stycken - Rom och Paris. Kan inte på något sätt välja bort någon av dom. De är bara fantastiska. Rom för att den har sin historia, sin arkitektur och sitt fantistiska kök. Skulle kunna åka dit och aldrig bli mätt på de fantastiska saker jag upplevt där! Åk dit! Och Paris hamnar här för att denna stad blandar allt från gammalt till nytt. Latest fashions med vintage. Designerstores med marknader. Kulturen sprudlar och man andas fantasi för varje steg. Så otroligt att det inte går att beskriva i ord. Det måste upplevas - om och om igen!
Sämsta resmål -storstad: Den här kategorin var ännu svårare än den förra, men jag kom fram till att det blev Tallinn. Mycket på grund av att jag inte riktigt upplevt staden och samtidigt för att det lite hoolabaloola med hela resan då mat och boende var under all kritik. Däremot vill jag gärna åka tillbaka och då vara mer påläst och förstå vad jag gör.

Hotell
Bästa hotell -charter:
Det står mellan Tropicana på Kreta (se bästa Charterresmål) eller Sunny Holiday Apartments i Sunny Beach. Det var mycket fräscht hotell med pool. Hade en liten affär och en liten bar/restaurang. Bra kommunikation in till Sunny Beach samt gångavstånd till stranden. Dessvärre finns inte detta kvar i Apollos sortiment.
ämsta hotell -charter: Här har vi en självklar "vinnare" (eller kanske bättre med förlorare) - Medusa i Side. Rekommenderar inte att åka hit! Påflugen och oförstående personal, rum som det sägs städas 7 dagar i veckan medan det endast skedde 3 dagar och man blev ändå smutsig under fossingarna. Airconditionen som fanns i lägenheten räckte inte till sovrummen utan endast kylde vardagsrummet.
Bästa hotell -storstad: Hotell Agon Opera i Berlin är det bästa hotellet jag bott i, i en storstad. Ett fyrstjärnigt hotell mitt på Kurfürstendamm (huvudgatan) bland affärer som Max Mara & Gucci. Jättegod frukost, trevlig och serviceinriktad personal och jättefina hotellrum. Bokade detta via hotels.com och är verkligen jättenöjd!
Sämsta hotell -storstad: Det sämsta hotell jag av egen erfarenhet har bott på är hotell Luxia i Paris. I själva verket är inte hotellet så dåligt, utan oturen vi hade med vårt rum. Jag och min sambo fick det minsta rummet på hela hotellet, vår dusch fungerade knappt och varmvattnet räckte till en dusch (tur mina föräldrar var med så man kunde låna deras), vi hade möggel på väggarna, värmen fungerade inte och hissmotorn var inbyggd i rummet vägg, så varje gång någon åkte hiss, dag som natt, hörde vi det. Därför blir det det sämsta cityhotell jag bott på. Kan även nämnas att båten vi åkte med på kryssningen till Tallinn inte heller var så bra, då maten var under all kritik och jag fick en ordentlig allergichock av täckena.

Sevärdheter, utflykter &  andra upplevelser
Jag har många härliga minnen från mina semesterar. Upplevelser och saker jag sett som knappt går att beskriva med ord, men jag ska försöka!

-Mitt första tips är en utflykt som går tillbaka flera tusen år i tiden. Det jag pratar om är Knossospalatset i Heraklion på Kreta. Det minoiska palatset är ett av de största arkeologiska fynden i världen. Om jag inte minns fel återfanns världens första vattentoalett där. För att även se fler arkeologiska fynd ska man besöka Arkeologiska Museet som finns i själva Heraklion där alla ting som hittats på Knossos är bevarat.
-Nästa tips går till kärlekens stad Paris. Befinner man sig i denna metropol ska man verkligen bevara tid för ett besök på Louvren där stora och små konstverk från olika tidsepoker och alla världens hörn är bevarat. Och ett stort dragplåster är Da Vincis superkända verk Mona Lisa. Men det finns mycket mycket mycket annat och se.
-Ett annat ställe jag tycker verkligen är värt att besöka är Sankt Peterskyrkan i Rom. Påvens residens i Vatikanen är en av de vackraste byggnader jag någonsin skådat med mina ögon. Utsmyckningen i och utanpå kyrkan är svåra att beskriva men är en ren fröjd för ögat att se. Vår svenska drottning Kristina som abdikerade och konverterade till katolicmen ligger begravd i kyrkan.
-Är man intresserad av lite mer historia i vår tid är ett besök på Checkpoint Charlie i Berlin något som måste upplevas. Det är ett museum som visar i bilder och text hur det var under efterkrigstiden då Berlin var uppdelad i väst och öst. Hur människor blev separerade från sina familjer och hur de sedan försökte återförenas på de mest absurda sätt för att inte blev avslöjande. Är gripande och mycket lärorikt. Värt ett besök!
-Åker man till London finns det många självklara sevärdheter och upplevelser man bara måste se - såsom Big Ben, London Eye & Towern. Under min resa till London nyårshelgen 11/12 blev det inte riktigt som det var tänkt, då öppettiderna inte var som vanligt. Så istället blev våra besök något redigerade och av en slump hamnade vi på London Dungeons. Ett spökhus som beskriver Londons kriminalhistoria med den stora Londonbranden 1666 och Jack the Ripper till att besöka tortyrkammare och Sweeney Todd. Var skådespel och attraktioner på 1,5 timme och kostade 25 pund, och det var de bäst spenderade pengarna under hela semestern. Är du i London, gå på detta, du kommer inte bli besviken!
- Åker du någon gång till Turkiet eller har turen att stöta på det på annan plats så är Hamam eller Turkiskt Bad ett måste! Du skrubbas från topp till tå för att ta bort den gamla döda huden för att göra plats för den nya fräscha. Därefter återstår helkroppsmassage och du kommer ut därifrån som en helt ny människa och brännan fastnar mycket mycket bättre! Ett givet val så fort jag stöter på det!
- Besöker du Tjeckien och dess huvudstad Prag är ett besök i grannstaden Kutná Hóra ett måste. Där kan du besöka den kända skelettkyrkan. En kyrka byggd av en munk gjord av 40.000 skelett. Väldigt facinerande! Finns tid över bör den vackra St. Barbara-katedralen få sig ett besök. Otrolig utsmyckning som står högt på en kulle med vyn ner över staden.

Men självklart finns det upplevelser som inte riktigt blivit som man tänkt sig. Två av de saker jag sett fram emot och byggt upp väldiga förväntningar runt som sedan blivit en besvikelse är Vatikanmuséerna i Rom och Madame Tussauds i London. Vatikanmuséerna för att det inte alls var så spektakulärt som jag förväntat mig (tips till mig själv & alla andra: skapa inte för höga förväntningar, dom faller ofta pladask på mage!), men det var ändå värt och se. Vilket jobb Michelangelo och hans lärlingar har gjort för att fixa till Sixtinska Kapellet så fint som dom gjort. Well done! Madame Tussauds blev en liten besvikelse för att det var så mycket folk så jag missade så många figurer samt för att Skräckkabinettet var en flopp. Var inte alls så som jag minns det och inte heller var det läskigt på rätt sätt. Bara massa skådespelare som hoppade fram i mörkret och skrämde skiten i en. Inte det jag söker. Då var London Dungeons mycket bättre! MEN jag säger däremot att det är värt ett besök för det finns många fina vaxfigurer där också!

Mat & Dryck

Att äta god mat och gott att dricka till är en stor del ave ens semester. Man kanske inte alltid förväntar sig att det ska vara gourmet varje dag, men att få både hungern och smaklökarna tillfredställda är viktigt! Jag har turen att för det mesta ätit god mat under mina resor. Jag brukar prova det som är landets specialiteter varvat med min favoritmat kyckling-curry :) Så njut av grekisk sallad & moussaka när du besöker Grekland, och vågar du är svärdfisk ett hett tips att prova på! I Italien (framför allt i Rom) ska du ju självklart äta pizza & pasta. Och var inte rädd för att testa ett litet hak - guldkornen finns där till kanonpriser! I Tyskland rekommenderar jag att äta god wienerschnitzel och besöker du huvudstaden Berlin ska du testa deras ljusa lokaltilverkade öl och heter nånting med Berliner i namnet. Men besöker du hamnstaden Kiel tycker jag du ska göra ett besöka restaurangen Kieler Braueri och äta wienerschnitzel eller goulaschsoppa och dricka weissbier kristall (ljus veteöl) till. I Prag bör du testa och äta goulashgryta med dumplings (= små något degiga brödbitar) eller goulashsoppa serverat i bröd.

Enda platsen där jag kan klaga på maten var Olde Hansa i Tallinn. Restaurangen var medeltidsinspirerat och likaså maten. Serverades viltsvin, älg och inlagda grönsaker och så. Av 12 resenärer var det endast 1 person som tyckte att det smakade. Men är man nyfiken ska man ju självklart prova! :)


Så nu är jag färdig med att hissa & dissa! Hoppas jag har kunnat gett lite tips!

 

 

 

 

 

 

 


Kryssning till Helsingfors bokat!

Då var 2012's tredje resa bokad! Denna gång ska jag iväg på en kryssning till Helsingfors tillsammans med Jessica. Denna resa är lite speciell då jag fick kryssningen av snälla Jessica i 22-års present! Jag fick välja vart jag villle åka och när jag ville åka och det blev Helsingfors därför att jag längtat att få åka tillbaka enda sen förra gången jag var där 2008. Kryssningsfartyget är ett av dom bästa jag varit på och Helsingfors är en mycket trevlig och fin stad att besöka. Så den 26-28 oktober kommer vi att befinna oss ute tills havs samt till vårt grannland Finland där fest, mat & shopping kommer vara signaturen för denna tjejresa! :D

Uppdaterar med text & bilder när jag är tillbaka!

   
   



Näkemiin

 



RSS 2.0